Fišek

 

 

 

Fišek služi za transport uhvaćenih leptira sa terena kući ili u laboratoriju.

Najčešće ih pravimo savijanjem papira formata A4 prema slici. Kada leptira stavimo u fišek odlažemo ga u kutiju ili PVC kesu.

Na fišek se upisuje mesto i datum hvatanja, kao i neka posebna zapazanja sakupljača.

     Leptiri koje smo sklonili u kesice, ako ih duže čuvamo mogu da se osuše, a tada ćemo ih morati pre razapinjanja razekšati. Ima dosta posla oko razmekšavanja leptira. U tu svrhu se mogu kupiti "specijalne tečnosti za razmekšavanje" sa posudama u kojima se to radi. E sad, sve ovo može se uraditi i u kućnoj varijanti na sledeci nacin:

     1. nađite neku staru plastičnu kutiju koja će imati otvor od 15 cm ili više (da je unutrašnjost površine toliko velika da u nju stane osušeni primerak leptira da leži).
     2. u destilovanu vodu kapnite par kapi fenola (C6H5OH) - u prodavnicama je možete naći i kao karbonsku kiselinu.
     3. pesak se dobro opere u 5-6 voda da iz njega poteče "čista voda" i zatim ga prokuvate i osušite u rerni na 2000 C, pa ga pustite da se ohladi. Ovo se radi da bi dezinfikovali pesak, a pojavu buđi i plesni svedete na najmanju moguću meru. Ako ne nađete hemikalije za dezinfekciju, morate posle nekoliko korišćenja prokuvati vodu i pesak u njoj. (Češće morate dezinfikovati pesak.)

     Dalje, u plastičnu posudu do polovine napunite peskom i pokvasite ga sa destilovanom vodom i par kapi dezinfekcionog sredstva dokle god upija. Kad prestane upijati dosta je pokvašen. Na pesak stavite list upijajuce hartije. Kad se hartija navlaži na nju polegnete leptira koji je suv za otapanje. Na kraju poklopite sa poklopcem koji mora da dobro dihtuje da se ne bi pesak osušio. U posudi će se pesak isparavati i "raskraviće" primerak. Na nekoj od nožica proverite za dva dana da li je otpustila i koliko. Ovakav primerak bi trebao da otpusti za dva-tri dana (zavisno od starosti). Na ovaj način se brzo i efikasno mogu rastapati svi primerci insekata uopšte. Ovako spremljena kutija za otapanje može se koristiti par puta pa se sve oko spremanja peska ponovi. Moje je iskustvo da sam je koristio bez problema i po godinu dana.

     Inače postupak sa otapanjem se može koristiti i za prepariranje viška leptira u zimskom periodu kada ono što je sakupljeno može natenane da se preparira, jer se u praksi pokazalo da razapinjača na kojima se suše leptiri, koji se prepariraju, nikad dosta..

              

nazad          sledeca strana

 

© Copyright 2000. - All rights reserved